RISICO BLESSURES ONNODIG VOOR LIEF GENOMEN

Door EXO-L Enkelbrace

De verwachtingen voor de Tour de France waren dit jaar torenhoog; Alberto Contador en Christopher Froome zouden elkaar tot grote hoogte stuwen in de strijd om de gele trui en ‘onze’ Bauke Mollema zou, na zijn zesde plaats in 2013, nu doorgroeien naar een podiumplek.
Het liep echter allemaal anders. De gevreesde vijfde rit bleek al teveel voor Froome. Voordat ook maar één van die gevaarlijke kasseienstroken was getrotseerd, lag hij al twee maal op het asfalt en moest geblesseerd de Tour verlaten. Vijf dagen later was het de beurt aan Contador: in de afdaling van de Petit Ballon wilde hij even wat eten uit zijn achterzakje pakken, waarbij een gat in het wegdek ‘zijn’ Tour om zeep hielp. Ondertussen had onze ‘Bau’ het zwaar met zijn spijsverteringsstelsel, wat zijn podiumambities ondermijnde en hij “slechts” tiende werd in de eindklassering. .
Wat deze Tour duidelijk heeft gemaakt is dat fit blijven misschien wel de belangrijkste voorwaarde is om succesvol te kunnen zijn in sport. Er wordt veel geïnnoveerd op het gebied van sportproducten waarbij de enige trefwoorden eigenlijk minder gewicht, stijver, meer grip, meer aerodynamisch, meer koeling, et cetera zijn. Daarbij komen ook nog eens training- en voedingsschema’s die steeds meer gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis. En dit is allemaal in dienst van de sportprestatie. .
In het geval van een blessure zijn al deze inspanningen voor niks geweest: maanden voorbereiding met de nieuwste trainingsschema’s en grote investeringen in materiaal zijn eigenlijk weggegooid. Heden ten dage wordt het risico op blessures vaak voor lief genomen omdat veel blessurepreventie producten de sporter belemmeren in zijn of haar prestatie. .
Dit zou eigenlijk niet zo moeten zijn, sterker nog: blessurepreventie is misschien wel het belangrijkste onderwerp waar sportinnovatie zich op zou moeten richten. Na materiaal, training en voeding kan het the next big thing zijn: producten die, zonder belemmering in prestatie, blessures kunnen voorkomen. Juist omdat blessures dus een bottleneck zijn in het presteren.