WAT KOST MEER, SPORTBLESSURES OF INACTIVITEIT?

Door EXO-L Enkelbrace

Vele artikelen zijn al de revue gepasseerd over dit onderwerp en terecht. Ieder bedrijf zoekt naar verlaging van kosten en de euro’s die verloren gaan met langdurige sportblessures opgelopen buiten werktijd zijn een bron van ergernis. Toch is wetenschappelijk bewezen dat inactiviteit ofwel het niet sporten veel meer kost. Onlangs scheef het NRC dat MKB Nederland af wil van het doorbetalen van het loon bij verzuim langer dan 6 weken veroorzaakt door sporten. Is dat niet het kind met het badwater weggooien? Zeker wel. Sterker nog, het in beweging krijgen van de inactieven bespaart onze samenleving honderden miljoenen euro’s op jaarbasis.

Investeren in lichaamsbeweging

Sporters zijn gezondere medewerkers dan niet sporters. Uit onderzoek blijkt dat sporters gemiddeld slechts eens per drie en een half jaar een langdurige blessure oplopen. Daarnaast heeft de sporter een kleinere kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, overgewicht, hoge bloeddruk, beroertes, lage rugklachten, niet-insuline afhankelijke suikerziekte en voortijdig overlijden. Ook zijn ze fitter en hebben ze een beter afweersysteem. 
Het lijkt dus logischer te investeren in lichaamsbeweging door werkgevers in plaats van het remmen ervan. Veel grotere bedrijven motiveren dit al of geven werknemers de kans onder werktijd aan beweging te doen. Voor het MKB is het blijkbaar lastig de omslag in gedachten te maken. Al jaren wordt tijdens de kerst het traditionele kerstpakket uitgedeeld waarin weer een ander servies zit dat achter in de kast komt te staan of wordt een andere vergoeding in natura gegeven.

Nooit meer verzwikken

Een origineler idee is het aanmoedigen om te sporten en wellicht de werknemer ook buiten het bedrijf te beschermen tegen het verzuim. De EXO-L Externe Enkelband is zo’n alternatief. Deze gaat het verzwikken van de enkel tijdens het sporten tegen. Een mooie en duurzame Nederlands vinding waarbij het MKB de eigen medewerker en de Nederlandse sportmarkt direct een impuls geven bij het verstrekken ervan. De kosten gaan immers voor de baten uit.