EXO-L: DE NAAM

Door EXO-L Enkelbrace

In deze blog nemen we je mee naar de ontstaansgeschiedenis van de naam ‘EXO-L’. Deze naam is namelijk niet zomaar gekozen omdat hij alleen leuk klinkt, of vanwege een afkorting voor een combinatie aan moeilijke termen. Het is een naam waar een uitleg aan verbonden kan worden. Voor deze uitleg is het nodig om de technische werking van het product in te duiken en de daarbij behorende medische achtergrond van een enkelverzwikking uit te leggen.

Onze op maat gemaakte enkelbrace beschermt specifiek tegen het verzwikken van de enkel, ook wel inversietrauma genoemd. Tijdens een enkelverzwikking wordt de enkel door het eigen lichaamsgewicht in een uiterste gewrichtsstand geforceerd. In de meeste gevallen wordt een een gecombineerde beweging van inversie en plantairflexie beweging gemaakt om deze stand te bereiken. Uit onderzoek naar enkelverzwikkingen is gebleken dat in 98,5% van de gevallen het ligament Talofibulare Anterius inscheurt of zelfs helemaal afscheurt1. Dit ligament wordt dus als eerste opgerekt bij een verzwikbeweging. De EXO-L is zo ontworpen dat het tijdens een zwikbeweging de functie van dit ligament ondersteund en wanneer nodig opvangt.

In de basis is de werking van de EXO-L dus gebaseerd op het natuurlijke functioneren van het lichaam. De op maat gemaakte enkelbrace is eigenlijk te zien als een extern ligament. Maak van extern; ‘EXO’ en kort ligament af naar ‘L’ en je hebt de naam te pakken!

De werking van EXO-L volgens de natuurlijke functie van het lichaam heeft als voordeel dat het een enkelblessure vanwege een verzwikking zeer effectief tegengaat. Daarnaast biedt de op maat gemaakte enkelband veel andere voordelen ten opzichte van conservatieve enkelbandages en enkelbraces. Zo biedt het in alle andere bewegingsrichtingen volledige bewegingsvrijheid. Hierdoor beperkt de EXO-L niet in de sportprestatie en behoud de enkel en alle omliggende spieren en ligamenten hun sterkte.

Naast het hierboven genoemde verschil vergroten de meer conservatieve medische hulpmiddelen daarnaast ook de kans op een knieblessure2. De op maat gemaakte EXO-L enkelbrace hierin tegen vangt de krachten van een verstuikte enkel zo op dat deze op natuurlijke wijze via de spieren en ligamenten van het onderbeen worden doorgegeven. Deze wijze zorgt ervoor dat het dragen van een bescherming voor de enkel de kans op overige blessures niet vergroot.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook onze andere blogs, deze vind je hier.

Wil je meer informatie over de EXO-L? Klik dan hier. Wil je de EXO-L aanmeten? Klik dan hier om te kijken waar de dichtstbijzijnde aanmeetlocatie voor jou is! Voor vragen kun je mailen naar info@exo-l.com of bellen naar +31 (0)85 130 7291.

Bronnen:

1: Van der Ent, F. W. C. Van der. (1984). Lateral ankle ligament injury an experimental and clinical study.

2: Fong, C.-M., Troy Blackburn, J., Norcross, M. F., McGrath, M., & Padua, D. A. (2011). Ankle-Dorsiflexion Range of Motion and Landing Biomechanics, 46(1), 5–10. http://doi.org/10.4085/1062-6050-46.1.5